divendres, 29 d’abril del 2011

Coses aparentment intranscendents


Argument:

Un senyor ha de canviar de ciutat i decideix fer-se un retrat per tal de deixar-lo a les amistats del lloc on viu actualment. El fotògraf, en prémer el botó, fa que accidentalment la flamarada del magnesi cali foc a la cortina. El foc s'estén per la casa i per l'edifici. Com a conseqüència del fet, moren més de tres-centes persones.

Tema: l'efecte 'papallona', la cadena d'esdeveniments que pot provocar un fet banal.

Dunia Moreno

L'any de la meva gràcia


Argument:

Un home, des que neix, té una marca divina al seu cos, exactament una creu al paladar. Passen els anys i no troba cap utilitat a aquest do. Un dia qualsevol, quan s'apropa Nadal, veu en una botiga una nina que li agrada molt per regalar-la a la seva filla, però no la pot comprar perquè els diners no li arriben. El botiguer li proposa una nina semblant però sense pintar, i el protagonista la compra. A punt d'entrar a casa, toca la cara de la nina i aquesta queda pintada per art de màgia amb uns colors molt macos i especials. Presenta el descobriment a la seva família i els deixa bocabadats. La seva dona el convenç per muntar una fàbrica de nines. L'inici del negoci és esperançador. La bona sort acaba quan apareixen al mercat unes nines austriaques, més barates. L'home, en un acte de desesperació, va a demanar protecció comercial al govern, però el funcionari li explica que les seves nines, tot i ser artesanals i màgiques, costen més de produir i en menor nombre, per tant no són rendibles.

Tema: Avui dia el materialisme econòmic està per sobre de l'espiritualitat.

Dani de Miguel

dimarts, 26 d’abril del 2011

La ciència i la mesura


Argument:

Un milionari vol fer una cambra de joguines per als seus fills i contracta dos tècnics a Alemanya. Només arribar a la casa als nens els fan anàlisis i els mesuren el crani. Quan acaben de fer les proves, determinen que un d'ell és guerrer i té un punt romàntic, el segon és calmat i al tercer li pronostiquen que tindrà el seu futur a Amèrica. Comencen la construcció de l'habitació però és un procés llarg i costós, tant en diners com en vides humanes dels obrers.

Mentrestant els nens estrenen les joguines i el pare s'enfada. La reacció dels nens és atacar els obrers posant-los verí. El pare els castiga torturant-los i com que no aconsegueix res, prova de negociar-hi. Ells demanen que els doni un tècnic i el pare intenta concedir el desig. Evidentment, el tècnic no vol. Al final hi ha la inauguració de la cambra de jocs però els nens no la volen i se'n van a jugar amb els nens gitanos al carrer. La reacció del pare és penjar el tècnic de l'escut d'armes.

Tema: l'educació no pot ser una qüestió científica.

Alejandro Gómez



dijous, 14 d’abril del 2011

El principi de la saviesa


Argument:

Un home ric es fa construir una casa de somni a mida, contractant els millors arquitectes, jardiners, etc. Fa poc tracte amb els veïns, només es relaciona amb una veïna que li sembla pesada, a qui agrada parlar de la lluna i coses per l'estil. Ell prefereix estar sol, en el que ell considera "la felicitat de la riquesa". Un dia es desperta amb una revolta generada pels criats qui, fent neteja al jardí, han trobat una mà humana. Ell, seguint el model d'altres contes de Calders, pren el camí difícil i posa un anunci al diari dient que té una cosa important que algú ha perdut.

Com és lògic, comencen a venir persones de tot arreu, i per casualitat troben el que havien perdut en el seu jardí i recuperen la felicitat, perquè eren coses importants per a ells.

Al final, la mà resulta ser d'un filòsof que, seguint el refrany "La mà dreta no ha de saber què fa la mà esquerra", se la va tallar. Tothom recobra la felicitat menys el milionari.

Tema: els diners no donen la felicitat, sinó les coses importants per a nosaltres, encara que siguin petites.

Sergi Subiela

dimarts, 5 d’abril del 2011

La consciència, visitadora social


Argument:

Al Depa Carel.li, un assassí professional, se li apareix la seva consciència el dia que ha de matar una vella per robar-li. L'àngel li diu que no la mati, que li pot robar tranquil.lament sense matar-la. L'assassí contesta que cadascú és allò que és i finalment la mata i diu a l'angel que no cal que li digui res, que ell mateix farà la reflexió. Se'n va cantant i amb una gran tristesa.

Tema: la persona no pot escapar del seu destí.

Sergio Gabarrón