dimarts, 29 de març del 2011

La ratlla i el desig


Argument:

Tot comença quan un noi explica la seva història a un senyor que va al seu costat a l'autobús. Al noi, que és agrimensor, l'envien a treballar a un altre lloc i ell i la seva dona s'han de canviar de casa. Per anar a treballar cada dia ha de recórrer molts quilòmetres a cavall, tants com per tornar. Un dia especialment agitat a la feina, de camí cap a casa el cavall cau per un precipici, i ell ha de tornar caminant, tot i haver-se fet mal al turmell.
Està molt cansat i ja no pot més quan veu una estrella fugaç i li demana el desig de trobar casa seva al pròxim revolt. El desig es compleix i ell, que es resisteix a creure que aquella és casa seva, segueix el camí però a la meitat, dubta i marxa.
Després d'explicar-li al vell la història aquest li dóna un consell: no podem deixar escapar l'important a la vida. Ell es decideix a seguir-lo, però torna a tenir dubtes i torna a marxar.

Tema: s'ha d'anar amb compte amb el que es desitja perquè es pot acomplir.

Alba Romero

diumenge, 27 de març del 2011

El desert

Argument:

A finals del mes de juny, Enric Espol apareix amb la mà dreta embenada. La causa és ben lògica dintre de la irracionalitat. El cas és que Espol creu que s'està morint i, abans que la vida s'escapi, l'atrapa amb el puny de manera que, literalment, si obre el puny es mor. A conseqüència d'això decideix no obrir-lo sota cap concepte, embolicar-se'l i explicar-ho a la gent per demanar consell.
A continuació va a visitar el gerent de l'empresa on treballa, el metge i els amics. Ningú no contradiu la seva idea i actuen com si res. Més tard, fan el mateix la seva promesa, la sogra i un amic. També, un llibreter amic seu li proposa la primera solució per tal d'alliberar-se: pujar al terrat de casa, treure's la bena i així que passi el primer vol de coloms, obrir la mà.
Espol vagareja fins al desert, explica tot a una nena i aquesta li respon amb fantasia: ella posaria el puny dins d'una gerra amb aigua i esperaria la vida eterna. Quan l'Enric és a punt de deixar-se vèncer per l'ensonyament, rep la salutació d'una trapezista rossa del circ, gest al qual ell no dubta en contestar, provocant així l'alliberació de la vida reclosa. L'Espol intenta agafar-la però ja no pot. En realitat, l'Enric Espol, volent o sense voler, s'havia descuidat la clau del gas oberta. En aquest cas, la metàfora que la vida se li escapa de les mans es compleix.

Tema: la consciència de la vida.

Montse Roca

dimecres, 23 de març del 2011

Quieta nit


Argument:

A la nit de Nadal es presenta el Pare Noel a casa d'una família. Però resulta que aquests diuen que no creuen en ell i que, per tant, no volen els seus regals i el conviden a marxar. El Pare Noel s'hi nega i afirma que si és en aquella casa és per algun motiu.

Després la mare li diu que els protestants utilitzen aquest mètode d'entrar a les cases per divulgar les seves idees i el tornen a convidar a que marxi. Més tard els nens baixen al menjador i veuen aquell home i el reconeixen d'haver-lo vist en una revista americana. Però la família el torna a convidar a marxar i ell se sent ofès i els contesta que no és manera de tractar una persona que els porta regals i els fa un sermó sobre el significat real del Nadal. La família se'n penedeix i li ofereixen un lloc a taula. Tot va bé fins que un membre de la família torna a treure el tema de celebrar el Nadal o Reis. Llavors la mare adopta una expressió agressiva i el Pare Noel decideix marxar d'aquella casa. Quan ho fa, els nens comencen a plorar perquè volien els seus regals.

Tema: la intolerància que tenim les persones cap a altres cultures.
Àlex Cirera

O ell, o jo


Argument:

El personatge explica que era molt feliç, i de tan feliç que era s'avorria, i era desgraciat per això. Com que ha viscut una temporada llarga de felicitat, creu que això canviarà i en té ganes.
Instal.len un parc d'atraccions prop d'on ell viu. Ell hi va i s'ho passa tan bé que s'oblida d'aquesta obsessió amb la felicitat.
Un dia, abans que marxés la fira, es troba amb un home que és exactament igual que ell. De sobte es com si es transformessin en unes bèsties tots dos i es comencen a barallar molt fortament. Surt la bèstia que porten a dins i això és el que trenca la seva felicitat.

Tema: l'enveja

Laura Resa

dimarts, 22 de març del 2011

La fi


Argument:

El protagonista està escrivint les seves memòries, perquè està al final de la seva vida i té moltes coses a explicar.
Vol explicar una anècdota que li va passar un cop que anava viatjant per Barcelona. Una gitana li va endevinar el futur: li va anunciar la seva mort, una mort ridícula però ell s'ho pren seriosament.
S'imagina la seva mort: va passejant i l'atropella una bicicleta. Diu que fins que no estigui a l'hospital, els seus amics no arribaran. Finalment, morirà. El protagonista dóna aquest futur com a segur, creu les paraules de la gitana.

Tema: la importància que l'ésser humà dóna a les coses.

Patricia Calderón

Història natural


Argument:

El personatge viatja al tròpic per descansar i es troba que és bastant semblant a les ciutats occidentals. Lloga un pis on troba diversos insectes que, fins i tot, l'arriben a mirar malament. Quan torna de fer un passeig hi ha una tigressa a la cuina i, com és normal, s'estranya, però pregunta a la portera i aquesta li diu que no passa res, que és cosa normal en època de pluges: les tigresses es refugien als pisos per tal de parir i li aconsella que se'n vagi a l'hotel per uns dies.

Tema: cada persona tenim el nostre lloc en el món i, quan l'abandonem, ens sentim desubicats.

Eliot Fernández

dilluns, 21 de març del 2011

Una curiositat americana


Argument:

Un dia, un senyor es troba amb la visita d'un colombià, que ve amb l'encàrrec de donar-li records d'una família que viu allà. Un cop més en confiança, a la conversa sorgeix el tema de les armes. El colombià mostra una petita pistola, gairebé de joguina. L'amfitrió l'agafa i l'observa i sense voler es dispara. El pobre colombià es troba ferit i l'altre treu importància a la situació, dient que ja li passaria, perquè no pot creure que un arma així pugui fer mal.

Finalment, el colombià mor i el protagonista, pensant una bona estona sobre què pot fer amb el cadàver, arriba a la solució de ficar-lo a l'armari i marxar de vacances, ja que les necessitava més que mai. En tornar, va directament on hi ha el cadàver i aquest ha quedat embalsamat, incorrupte, com si fos una figura de cartró pedra. Té la idea de vestir-lo amb robes típiques sudamericanes i posar-lo al rebedor per ensenyar a les visites una curiositat americana.

Tema: les decisions que pren una persona amb d'anar lligades amb la lògica i l'ètica.

Judit Ávila


'L'Hedera Helix'


Argument:

Un home rep un regal per part d'una amiga seva. Aquest és una corbata molt hortera i estrafolària. Ell vol agrair-li aquest gest d'amistat i amor. Llavors se li ocorre la idea de regalar-li una planta grimpadora. Amb aquesta aconseguirà dos objectius: fer-li un detall a l'amiga i tapar la paret del jardí d'aquesta (que no suporta) amb la planta. Per tant, pretén que la planta tingui un creixement ràpid per sorprendre-la. Finalment, acaba adquirint una planta poc coneguda, anomenada Hedera Helix.
Aquesta planta creix a una velocitat molt elevada i el florista li aconsella tornar ràpid a casa, però com òbviament passa, el personatge no en fa cas i la seva tornada a casa de l'amiga es va complicant degut al creixement tan i tan accelerat de la planta, que l'impedeix continuar.

Per fortuna aconsegueix arribar-hi tot envoltat de les tiges de l'hedera helix, que només li deixa veure la corbata. L'amiga té una reacció que causa comicitat, ja que li diu: "Baixa de l'arbre, grandolàs, no veus que ja no tens edat per a aquestes coses?"

Tema: la impaciència de vegades ens juga males passades.

Saray Ambrosio

dimarts, 15 de març del 2011

Fet d'armes


Argument:

Dos soldats de bàndols contraris es troben fora del camp de batalla. Abans de lluitar, reflexionen i decideixen que han de tornar a la guerra, perquè lluitar allà sols no té sentit. Ho intenten però hi ha tanta confusió que han de tornar a sortir. Decideixen 'sortejar' la victòria i guanya el narrador.
Quan apareix al seu campament amb el botí de guerra, el seu superior el deixa triar un objecte. Contra tota lògica de guerra, el protagonista tria la bicicleta i no la metralleta.

Tema: Com es pot fer servir la lògica de la pau en temps de guerra

Andrea Piqueras

L'esperit guia


Argument

El narrador explica que sap tractar els esperits i que no els hem de tenir por.
A l'endemà un esperit li demana que faci de missatger, que avisés els passatges del tren exprès que aquest descarrilaria. El primer que pensa el protagonista és posar un missatge al diari, però cap director l'accepta. Llavors decideix anar directament a la companyia de ferrocarrils.
L'interventor li diu que el tren descarrilava cada dia, era 'una mena de tic'.
En tornar, el narrador menysprea l'esperit per la notícia que li ha donat.

Tema: La realitat supera la ficció

Amanda Barrero

dimecres, 2 de març del 2011

L'arbre domèstic


Argument:

Un home, en despertar a la seva llar, es troba un arbre enmig del seu menjador. Estranyat, va a parar a la comissaria de la ciutat, on l'atén un policia amb bigotis i moltes medalles. El policia, en sentir la seva història, es mostra incrèdul i decideix que mai ningú hauria de tenir cap coneixement sobre això. Si fes falta, pagaria el seu silenci. L'home pregunta si el fet era de seguretat nacional. El policia respon afirmativament, i l'home diu que per la pàtria, tot, i que no fa falta que el paguin.

Tema:

La veritat oculta, això que ens fan veure d'una manera i a l'hora ens tenen enganyats per altra banda, la veritat que desconeixem, i una mentida que nosaltres creiem que és la veritat.

Dani Alabarce

Cada u del seu ofici


Argument:

El narrador es troba navegant en alta mar quan parla amb el capità. Aquest li explica que tothom hauria de buscar l'ofici que el motivés, no com ell, que es va fer capità de vaixell per herència, però ell no té les coses clares amb la navegació i no està satisfet.

Tema:

La importància de tenir motivació personal per dedicar-se al que t'agrada.

Roser Rosa

Els catalans pel món

Argument:

El protagonista se'n va a Takri (Birmània) per vigilar una expedició de blanc d'Espanya. Quan va arribar, un rei li oferí hospitalitat a la seva cort. A les residències reials d'aquell país hi viuen persones i bèsties en comú, i el dia del comiat un lloro català que havia arribat allà li va explicar la seva història al protagonista i van parlar de reveure el Mediterrani. Finalment, se'n va amb el cor més tendre que el dia de l'arribada.

Tema: la ridiculesa de voler buscar coses comunes.

Josué Zaballos

El problema de l'Índia

Argument:

Un dia, un home que es troba a l'Índia porta un ram de flors a la seva estimada i es troba una vaca pel carrer. Aquesta es menja el ram de flors, ell empeny la vaca i un policia li diu que ha de cedir-li les flors. El protagonista torna a la floristeria, on compra dos rams de flors: un de barat, que porta a la mà, i un altre de gran, guardat en una capsa. Quan surt al carrer, la vaca es dirigeix cap a ell, ell li dóna el ram de flors i el policia el mira amb gest d'aprovació. Llavors diu al policia que el ram vertader el porta a la capsa. El policia s'indigna i el jutgen a quatre mesos de presó.

Tema:

L'estranyesa davant dels costums d'altres cultures.

Fàtima Aatar